Web tasarım dilleri ve özelliklerine geçmeden önce, web geliştirme ve web geliştirmenin nasıl öğrenilebileceği ile ilgili kısa bir açıklama yapmayı uygun görüyoruz. Ardından en çok kullanılan web tasarım dillerini, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte açıklayacağız.
Web geliştirme; Front-End geliştirme, UX tasarımı, veritabanı yönetimi ve Back-End geliştirme gibi rolleri içeren geniş bir şemsiyeyi tanımlar. Web geliştirme, web siteleri oluşturma ve sürdürme sürecidir. Web sitesinin tasarımından içeriğinin güncellenmesine ve bakımına kadar her şeyi kapsar. Web geliştirme, grafik tasarım ve programlama dahil olmak üzere çok çeşitli beceriler gerektirir.
Başarılı bir web geliştiricisi yaratıcı düşünebilmeli, sorunları çözebilmeli ve etkili bir şekilde iletişim kurabilmelidir. Ayrıca en son trendlere ve teknolojilere ayak uydurabilmelidirler.
Kodlamanın web geliştiricileri için önemli bir beceri olduğu gerçeği tartışmaya kapalıdır. Ancak, kodlamaya aşina olmayanlar için, web tasarımı öğrenmenin zorluğu göz korkutucu olabilir. Ama merak etmeyin, imkansız değil! Bu yazıda, web geliştirme için kodlama öğrenme sürecini genel olarak üç basit adıma ayıracağız.
Çok sayıda farklı kodlama dili var, ancak hepsi yeni başlayanlar için uygun değil. Yeni başlıyorsanız, öğrenmesi kolay ve geniş bir geliştirici topluluğuna sahip bir dil seçmek en iyisidir. Yeni başlayanlar için iki popüler seçenek HTML ve CSS (ascading style sheets)'dir. Bu dillerin her ikisinin de öğrenilmesi nispeten kolaydır ve başlamanıza yardımcı olacak çevrimiçi çok sayıda kaynak vardır.
Bir dil seçtikten sonra, artık öğrenmeye başlayabilirsiniz. Kodlamayı öğrenmenin en iyi yollarından biri, basitçe dalıp kodlamaya başlamaktır! Başlamanıza yardımcı olabilecek bir dizi çevrimiçi eğitim ve kurs vardır. Kendinizi kaybolmuş hissediyorsanız, çevrimiçi forumlarda veya sosyal medyada diğer geliştiricilerden yardım istemekten çekinmeyin.
Kodlama becerilerinizi geliştirmenin en iyi yollarından biri mümkün olduğunca pratik yapmaktır. Bu, kodlama zorlukları veya projeler üzerinde çalışarak veya sadece eğlence için kod yazarak yapılabilir. Ne kadar çok kodlarsanız, o kadar iyi olursunuz.
Web geliştirme denilince aklımıza gelen ilk isimlerden biri JavaScript'tir. Yazlım dilleri arasında popülerlik açısından JavaScript, Web Geliştirmede birçok programlama dilini geride bırakır. JavaScript başlangıçta yalnızca web tarayıcıları geliştirmek için kullanılıyordu, ancak şimdi sunucu tarafı web sitesi dağıtımları ve web tarayıcısı olmayan uygulamalar için de kullanılıyor. Zengin arayüzleri, hafif komut dosyası oluşturma, dinamik yazma, muazzam kaynakların sanal kullanılabilirliği ve birlikte çalışabilirliği nedeniyle JavaScript’e, hem ön uç hem de arka uç geliştirme için ihtiyaç vardır. Aynı zamanda büyük topluluk desteği sağlar ve bu nedenle sektördeki en iyi 5 programlama dili olarak kabul edilir.
PHP, web geliştirme için tasarlanmış bir Komut Dosyası dilidir. Dinamik web sayfaları geliştirmek için kullanılır ve TIOBE Endeksine göre web geliştirme için en popüler dildir. Aynı zamanda popüler WordPress içerik yönetim sistemine güç veren dildir.
TIOBE programlama topluluğu endeksi, Hollanda merkezli TIOBE Software BV tarafından oluşturulan ve sürdürülen programlama dillerinin popülerliğinin bir ölçüsüdür.
Python, Makine Öğrenimi, Derin Öğrenme, IoT, veri bilimi vb. gibi ileri teknolojilerle uyumluluğu nedeniyle geliştiriciler arasında en ünlü web yazılımı dillerinden biridir ve bu arada web geliştirme için de yaygın olarak kullanılmaktadır. Okunabilirliği, çok yönlülüğü, işlevselliği ve uyumluluğu nedeniyle Google vb. önde gelen teknoloji devleri programalama dili olarak Python'a güveniyor. Geniş standart kitaplık koleksiyonu ve sezgisel sözdizimi nedeniyle, genel kodlama sürecini basitleştirmeye yardımcı olur, böylece geliştiricilerin çalışmalarını daha verimli ve kolay hale getirir.
Ruby on Rails, Ruby programlama dilini kullanan bir web geliştirme çerçevesidir. Web geliştirmeyi daha kolay ve verimli hale getirmek için tasarlanmıştır ve genellikle web uygulamaları geliştirmek için kullanılır. “Şimdiye kadar oluşturulmuş en başarılı web geliştirme çerçevelerinden biri” olarak anılıyor ve Twitter, Airbnb ve Hulu dahil olmak üzere dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları tarafından kullanılıyor.
C# veya C-Sharp, yaygın olarak kullanılan bir programlama dili olan C'nin temelleri üzerine oluşturulmuş, Microsoft tarafından geliştirilmiş bir OOP dilidir. En yaygın kullanılan dillerden biridir ve Java'ya da çok benzer. Başlangıçta Windows uygulamaları geliştirmek için .NET çerçevesinin bir parçası olarak tasarlandı, ancak şimdi arka uç Web Geliştirme, Unity aracılığıyla oyunlar oluşturma, mobil uygulamalar geliştirme ve daha birçok geliştirme için kullanılıyor. Kodları daha hızlı çalıştırabildiği ve Android, iOS ve Linux platformlarında kullanılabildiği için kullanımı oldukça verimlidir.
Kotlin, temel olarak Android geliştirme amacı ile kullanılan bir web tasarım dilidir. Ancak full-stack bir çözüm olduğu için web geliştirme, masaüstü uygulaması ve sunucu tarafı uygulama geliştirme için de kullanılabilir.
Go olarak da bilinen Golang, 2007 yılında Google tarafından C dilinin söz dizimine dayalı olarak oluşturulmuştur. Go'nun son derece uzmanlaşmış bir dil olması yeni programcılar için göz korkutucu olabilir, ancak oldukça basittir. Güçlü bir standart kütüphaneye sahiptir, yüksek performans sunar, çoklu okuma destekler ve ayrıca çöp toplama gibi mükemmel bellek güvenliği özelliklerine sahiptir. Tüm bu nedenlerle Go, arka uç web geliştirme (Back-End) için ideal bir seçimdir.